Going to the Mela Class 3 Question Answer EVS Chapter 2
Click here to access the best NCERT Solutions EVS Class 3 Question Answer Our Wondrous World Unit 1 Our Families and Communities Chapter 2 Going to the Mela textbook exercise questions and answers.
EVS Class 3 Chapter 2 Questions and Answers Going to the Mela
Going to the Mela Class 3 EVS Question Answer
Discuss (Page 21)
Question 1.
What do you think was in the special bag that Nita and Radha’s family carried?
Answer:
Hint: Looking into the picture, we can say that the special bag that Nita and Radha’s family carried may contain a water bottle, napkin, sanitizer, money bag, mobile phone, umbrella, and few edible items like fruits, biscuits, toffees, and drinks, etc.
Question 2.
How do you prepare yourself for a trip?
Answer:
Hint: Children can include the following points while planning a trip.
- They should write down everything that they will need for the trip, such as clothes, slippers, and any special items.
- They should put all the things from the list into the suitcase or bag neatly.
- Fold clothes and wrap things nicely.
- Think about all the fun things to do on the trip. You can also do booking of hotels or tickets for famous places you want to visit.
Discuss (Page 24)
Question 1.
What transport do you take to travel within your city/town/village?
Answer:
We can take the bus, car, metro rail, scooter, bike, and bullock cart respectively to travel within your city/town/village.
![]()
Question 2.
Why should safety measures be followed when traveling by bus, car, or while riding a bicycle?
Answer:
We must follow safety measures when traveling by bus, car, or while riding a bicycle to be safe and avoid any kind of accident.
Write (Page 24)
Question 1.
Describe briefly any trip that you have taken with your friends, neighbors, or family.
Answer:
Hint: You can describe any trip that you have recently visited with your friends, neighbors, or family.
You can add the following pointers like:
- Name of place with its location details
- Purpose to visit
- Where you stay
- Famous places that you saw
- Favorite cuisines and restaurants that you visited
- What do you enjoy the most, etc?
Write (Page 29)
Question 1.
What is the purpose of the ‘Lost and Found’ booth?
Answer:
If anything gets misplaced, lost or any person is found missing then we can complain over the ‘Lost and Found’ booth. An announcement can be made on a loudspeaker to find it and if anyone finds anything unknown then it can also be reported at the booth.
Question 2.
What is the role of the police dog?
Answer:
Police dog helps in searching, tracking the location of missing persons, detecting suspicious objects like explosives, etc.
Question 3.
Have you ever been to a mela? What are the things you liked most in the mela?
Answer:
Hint: Yes, I liked the game stalls, and food stalls and enjoyed the fun rides the most. I also purchased home-made articles from Craft Mela.
Discuss (Page 29)
Question 1.
Sharing Experience
Imagine yourself in place of Nita, Radha, Sneha, and Rohit. Share with the class the interesting things you would do in the mela.
Answer:
Hint: I would like to play fun rides and games, and to eat various delicious food items like matka kulfi, fruit chart, aloo tikki, gol gappa, etc. I would also like to watch the puppet show and magic show.
![]()
Find Out (Page 29)
Question 1.
Talk to the elders in the family and find out how melas were different when they were young.
Answer:
Hint: Talk to your grandparents and try to find out how melas were different when they were young. They will share their experiences and enjoyments that they had at their age.
Question 2.
Why are fire engines and ambulances present in a mela?
Answer:
Fire engines and ambulances are present in a mela to ensure our safety and protection. Fire engines are specially equipped to extinguish fire safely and efficiently. Ambulance is available to save lives and deliver timely medical assistance in emergencies.
Activity 1 (Page 30)
Reading a Sketch
Study the sketch and answer.
Question 1.
Find and circle Rohit and Sneha’s house on the map.
Find and circle Nita and Radha’s house on the map.
Answer:
See image below:
Question 2.
Whose house is closer to the parade ground?
Answer:
Nita and Radha’s house
Question 3.
If you have to go from the police station to the parade ground, which places would you pass through?
Answer:
If I have to go from the police station to the parade ground, the places that I would pass through are:
- School
- Sneha and Rohit’s house
- Library
Draw (Page 31)
Question 1.
In the given space, sketch the route from home to school that you follow every day.
Answer:
Let us reflect (Pages 32-33)
A. Discuss in the class
Question 1.
How can we care for our elders?
Answer:
Hint: Ways to care for our elders are:
- By respecting them
- By spending quality time with them
- By helping them in their daily routine activities
- By eating and playing with them
- By caring for and supporting them with age challenges, etc.
![]()
Question 2.
What kinds of vehicles do we see around us?
Answer:
Varieties of vehicles we see around us. Such as:
- Two-wheelers: Bicycle, motorbike, scooter
- Three-wheelers: Auto rickshaw, cycle rickshaw
- Four-wheelers: Car, school bus, van, tractor, etc.
Question 3.
How can we ensure safety during travel?
Answer:
While traveling we must follow safety rules to avoid accidents. These are:
- Look at both sides of the road. Cross it when it is clear.
- Always walk on the footpath or the safe side of the road.
- Cross the road at the zebra crossing.
- Never play on the road.
- Follow traffic signals when driving.
- If your father is driving a vehicle, then he should follow the traffic rules and speed limit.
- If you are sitting in the front seat of the car, then do not forget to put on a belt for protection.
- Wear a helmet while driving a two-wheeler.
- Never put your hands and face out of the bus or car window.
- Never travel standing in the footsteps of a moving bus.
B. Match the pictures with the words Pick a suitable word from the list, match it with a picture, and write the word below the picture. One has been done for you.
Answer:
C. Draw in your notebook
Draw and label different vehicles that you see around your school and home.
Answer:
Hint: You may observe different types of vehicles such as two-wheelers, three-wheelers, and four-wheelers around your school and home.
Do it yourself.
![]()
D. Role play: Organise a mock mela
With the help of your teacher, organize a mock mela in your classroom. Discuss and plan the different roles, stalls, and games that are part of a mela. Use learning-teaching materials available locally, e.g., toys, puppets, play money, miniatures, and clay models to set up your stalls and role-play buyers and sellers.
Answer:
Hint: First make a list of food items, types of games/activities, decoration materials, invitation banners, etc., required for organizing mock mela in your classroom. And make sure these can be planned easily without much expense and then arrange them accordingly.
Do it yourself with the help of a teacher.